Sci-Tech

Ny last av mystiska utomjordiska signaler upptäckts i ett stort drag

Snabba radioskurar är bland de senaste årens mest mystiska och svårfångade yttre rymdfenomen. Nu har forskare som använder ett australiskt radioteleskop just upptäckt en av de största enskilda dragen av de korta men kraftfulla skurarna av radiovågor.

 

’Vi har hittat 20 snabba radioskurar på ett år, nästan en fördubbling av antalet upptäckta världen över sedan de upptäcktes 2007’, säger Ryan Shannon från Swinburne University of Technology. Shannon är huvudförfattare till en artikel om resultaten som publicerades på onsdagen i tidskriften Nature. ’Vi har också bevisat att snabba radioskurar kommer från andra sidan av universum snarare än från vårt eget galaktiska område.’

 

Teamet hittade de nya snabba radioskurarna, eller FRB, inklusive de närmaste och ljusaste (kraftfullaste) som hittills upptäckts, under loppet av ett år med hjälp av CSIRO-radioteleskopet .

 

De flesta FRB är engångsskurar av signaler utan uppenbart ursprung, men för några år sedan befanns en FRB upprepas, vilket gör det möjligt för forskare att spåra den till en avlägsen galax cirka 3 miljarder ljusår bort.

 

Vad som sänder ut en signal som är tillräckligt kraftfull för att resa så långt över universum är fortfarande inte klart, men astronomer har föreslagit att det kan vara något massivt kosmiskt föremål som en neutronstjärna eller kanske till och med några mycket avancerade utomjordingar.

 

 

Shannon säger att hans teams nästa planer kommer att inkludera att försöka spåra upp ursprunget till de nya FRB:erna och använda data för att bättre förstå universum.

 

’Att tajma ankomsten av de olika våglängderna talar om för oss hur mycket material skuren har färdats genom på sin resa. Och eftersom vi har visat att snabba radioskurar kommer långväga ifrån kan vi använda dem för att upptäcka allt saknat material som finns i rymden mellan galaxer – vilket är en riktigt spännande upptäckt.’

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *