Internet

Kommer Amazon Prime att göra endagsfrakt till den nya normen för onlineshopping?

amazon-fall-river-fulfillment-center-5

När Amazon introducerade Prime 2005 var det ett innovativt koncept. Ge företaget $79 per år och i utbyte kan du få obegränsad två dagars frakt.

Den idén utlöste en kapplöpning för att drastiskt snabba upp leveranstiderna för onlineköp. Fjorton år senare är tvådagarsleveranser nu mycket vanligare.

För att ligga ett steg före konkurrenterna sa Amazon på torsdagen att de planerar att flytta sin tvådagars Prime-leverans till bara en dag.

’Vi kommer att bygga det mesta av den här kapaciteten under året, 2019,’ sa finanschef Brian Olsavsky. ’Vi förväntar oss att göra stadiga framsteg snabbt och under året.’

Den förändringen, även om den är kostsam, borde hjälpa Amazon att sticka ut bland sina kunder, som nu betalar 119 USD per år för Prime, samtidigt som den tvingar andra återförsäljare att ta reda på hur man håller jämna steg med världens största online-återförsäljare. Amazons drag kan så småningom bli en välsignelse för konsumenterna, vilket resulterar i ännu snabbare leveranstider från många av de största e-handlarna. Men dessa företag kan behöva balansera sina krympande vinster med att få dig den där merinoullströjan på en enda dag.

Så även om rivaler arbetar med snabbare leveranser, förvänta dig inte att de matchar Amazon snabbt. Det tog traditionella återförsäljare som Target och Walmart år att bygga upp sina tvådagarsleveransmöjligheter. Även Amazon, som har en mer robust sjöfartsinfrastruktur utvecklad under 20 år, är ännu inte kapabel till endagsfrakt för mer än ett litet urval av sina produkter.

’När den största killen säger till dig, 'Vi ska ge dig dina grejer inom 24 timmar', så sätter det den nya ribban,’ sa Benchmark-analytiker Daniel L. Kurnos. Han tillade att rivaler kommer att behöva påskynda sitt arbete och påskynda leveranser eller riskera att förlora försäljning till Amazon. Förändringen borde ’bara stärka Amazons dominans på marknaden’, skrev han i ett meddelande till investerare på fredagen.

Amazons Olsavsky sa att företaget spenderar 800 miljoner dollar detta kvartal, med början i Nordamerika, och Amazon planerar att spendera mycket mer under det här året för att bygga upp sin fraktkapacitet.

Förändringen bör vara mest betydande i USA, som är den största Amazon Prime-marknaden. Företaget har redan flyttat till mestadels endagsfrakt i EU och samma dag i Japan. Men Olsavsky sa att detta kommer att vara en global ansträngning, så Prime-kunder över hela världen bör förvänta sig att se mer urval och snabbare leveranstider när det här projektet går framåt.

I USA erbjuds två dagars frakt för mer än 100 miljoner varor, medan Amazon säger att endagsleveranser är tillgängliga för ’miljoner’ varor. Tre miljoner artiklar är tillgängliga för leverans samma dag på ett begränsat antal marknader.

Amazons endagsfraktplaner har redan kallats en spelväxlare inom detaljhandeln. Men Forrester-analytikern Sucharita Kodali är inte helt såld på om så är fallet. Hon sa att kunder redan får vissa varor före två dagars leveranstid och får andra senare än två dagar på grund av förseningar. Med tanke på den situationen förväntar hon sig inte att mycket kommer att förändras.

’Det verkar för mig som marknadsföringssnurr till en produkt som de redan har rullat ut för länge sedan’, sa hon om endagsleveransmeddelandet.

Andra återförsäljare kommer sannolikt att svara, sa hon, eftersom de vanligtvis skrämmer över vad Amazon än gör. Hon varnade för att rivaler borde fokusera på något annat istället. Kunder vill bara ha gratis frakt som är korrekt och bryr sig inte lika mycket om snabba leveranser, sa Kodali.

Separat uttryckte Retail, Wholesale and Department Store Union, en långvarig kritiker av Amazon, oro över hur förändringen kan skada lagerarbetare.

’Ökande uppfyllelsehastigheter innebär att de behöver anställa fler arbetare, under mer hållbara hastigheter som inte sätter arbetarnas liv i fara,’ sa RWDSU:s president Stuart Appelbaum.

Vad kommer efter en dags frakt?

Amazon och andra lägger redan grunden för nästa steg efter en dags leverans.

Förutom leveranser samma dag skapade Amazon ett tvåtimmars fraktprogram som heter Prime Now och flera återförsäljare har arbetat för att matcha den ansträngningen genom att samarbeta med snabbleveranstjänster som Deliv.

Amazon, Google och andra utvecklar också leveransdrönare som är avsedda att skicka produkter inom 30 minuter. För närvarande är dessa drönare mycket begränsade i USA och förväntas inte nå mainstream när som helst snart. Amazon testar dessa drönare i England, och Googles moderbolag Alphabet fick just den här veckan certifiering för att driva sina drönare i sydvästra Virginia.

Om några år kan dessa ansträngningar göra att även endagsleverans verkar irriterande långsam.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *