Teknisk industri

Facebook tappar Snopes som faktagranskare

Snopes sa i fredags att det inte kommer att förnya sitt partnerskap för faktagranskning med Facebook , som startade i slutet av 2016 för att hjälpa till att stävja spridningen av desinformation.

 

’Vi utvärderar för närvarande konsekvenserna och kostnaderna för att tillhandahålla tredjepartstjänster för faktakontroll, och vi vill med säkerhet fastställa att våra ansträngningar för att hjälpa en viss plattform är positivt för vår onlinegemenskap, publikation och personal.’ sa Snopes i ett inlägg på sin webbplats.

 

Faktakontrollplattformen sa att den inte har uteslutit att arbeta med Facebook i framtiden, och hoppas kunna fortsätta diskutera sätt att bekämpa desinformation. Snopes sa också att de hoppas att Facebooks vd Mark Zuckerberg träffar faktagranskare efter hans resolution från 2019 att ’värd för en serie offentliga diskussioner om framtidens teknologi i samhället.’

 

Facebook har ställts inför granskning för att inte vidta fler åtgärder mot falska nyheter och desinformation, inklusiveinblandning av ryska troll under det amerikanska presidentvalet 2016. Förra året landade det sociala nätverket i varmt vatten efter att det avslöjats att Cambridge Analytica, ett digitalt konsultföretag kopplat till Trumps presidentkampanj, på felaktigt sätt fick tillgång till data från så många som 87 miljoner Facebook-användare.

 

’Vi värdesätter det arbete som Snopes har gjort och respekterar deras beslut som ett oberoende företag’, sa en talesperson för Facebook. ’Att bekämpa desinformation tar ett mångsidigt tillvägagångssätt från hela branschen. Vi är fast beslutna att bekämpa detta genom många taktiker, och det arbete som tredje parts faktagranskare gör är en uppskattad och viktig del av denna ansträngning.’

 

 

Facebook säger att de har relationer med 34 faktakontrollpartners runt om i världen för innehåll på 16 språk, och de planerar att lägga till nya partners och språk i år.

 

Snopes fick ingen ekonomisk kompensation när det först gick med i Facebooks faktagranskning, men accepterade senare Facebooks erbjudande om betalning, stod det.

 

’Att avstå från en ekonomisk möjlighet är inte ett beslut som vi eller något annat journalistiskt företag kan ta lätt på i det nuvarande publiceringslandskapet’, står det i Snopes inlägg. ’En förändring som denna innebär att vi har mindre pengar att investera i vår publikation – och vi kommer att behöva anpassa oss för att kompensera för det.’

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *