První soukromá sonda selhala při pokusu o přistání na Měsíci | Nedd.cz
Sci-Tech

Beresheet lander på väg mot månen träffar Ctrl-Alt-Delete

Den första kommersiella landaren på väg mot månens yta drabbades av en hicka tidigt på tisdagen.

Den israeliska ideella organisationen SpaceILs rymdfarkost Beresheet skulle utföra en motorbränning för att höja sin elliptiska bana runt jorden, men istället återställde datorn oväntat sig själv. Som ett resultat avbröts manövern automatiskt.

I ett uttalande sa SpaceIL att de undersöker data tillsammans med sin partner Israel Aerospace Industries (IAI) och analyserar situationen.

’För närvarande fungerar rymdfarkostens system bra, förutom det kända problemet med stjärnspåraren.’

Strax efter att rymdfarkosten sattes in från en SpaceX Falcon 9-raket förra veckan, fann Beresheets ingenjörer att dess stjärnspårare, som hjälper till att bestämma dess position i rymden, var känslig för att bli förblindad av solens strålar. SpaceIL har sagt att de arbetar med frågan

Representanter för SpaceIL svarade inte omedelbart på en begäran om mer information om hur problemen kan påverka Beresheets uppdrags tidslinje.

SpaceIL var en av de ursprungliga Google Lunar XPrize-konkurrenterna. Medan tävlingen avslutades förra året utan en vinnare, gick projektet framåt med hjälp av IAI och några mycket stora donationer från miljardärsaffärsmännen Morris Kahn och Sheldon Adelson.

První soukromá sonda selhala při pokusu o přistání na Měsíci | Nedd.cz

Beresheet byggdes och lanserades på en relativt liten budget på cirka 100 miljoner dollar, och som ett resultat har det få av backupsystemen som ingår i typiska NASA-rymdfarkoster.

Lyckligtvis säger SpaceIL att Beresheet än så länge är i kommunikation med sitt kontrollcenter och är redo att prova en omloppsförstärkande bränning igen.

Efter en komplicerad uppsättning banor runt jorden och sedan månen, siktar Beresheet på att försöka en månlandning i april.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *